Skapa hemsida med WordPress – allt du behöver veta

wordpress-hemsida-gratis-skapa-bygga
*Artikeln innehåller affiliate-länkar till SEMRush.com, KWFinder.com, WordPress.com och Athemes.com

Vill du skapa en hemsida med WordPress? I denna guiden visar vi dig allt du behöver veta. Hur du får din hemsida att synas på google, de bästa teman för att underlätta ditt bygge, och massa mer!

Vad är WordPress?

Så… vad är WordPress? I sin kärna, är WordPress den simplaste och populäraste vägen att skapa hemsida eller blogg. WordPress är den tjänst som ligger bakom ungefär 34% av webbsider världen över!

På en lite mer teknisk nivå är WordPress en så kallad “open-source” tjänst. Det betyder att vem som helst (som kan programmera såklart) kan modifiera mjukvaran hur de vill. Källkoden ligger ute till allmänheten, så man kan experimentera lite hur man vill med den för att göra den bättre eller lägga till nya saker. Men för dig som inte kan programmera, är det ett mycket simpelt interface som går snabbt att lära sig.

Skapa hemsida med WordPress gratis?

Att skapa en hemsida gratis kan vara lite problematiskt, men det går. Vi rekommenderar att du med mindre teknisk erfarenhet helt enkelt betalar för dig. Det gör du månadsvis och det gör säkerheten mycket enklare och du slipper tänka på en server. Det gör du via WordPress egna hemsida. Mycket enkelt att komma igång, men något dyrare än om du skulle köpa server-host och sätta upp WordPress på egen hand.

Har du däremot teknisk erfarenhet kan du köpa en domän (domän.com), det kostar omkring 140kr/år. Sedan behöver du också köpa en server-host. Det är också hyfsat billigt, och de flesta har alternativ att automatiskt installera WordPress åt dig. Den smidigaste hosten enligt oss är Cloudways.
De har direkt-integration och kan installera WordPress åt dig.

När det kommer till att skapa hemsida med WordPress kokar det ner till dessa steg:

  • Få upp hemsidan, genom antingen en host eller WordPress.com
  • Välj WordPress tema (vi går över teman lite senare i denna guide)
  • Lägg till artiklar eller information på hemsidan
  • Skräddarsy utséendet på hemsidan
  • Marknadsför din hemsida (vi går över hur du lättare syns på Google senare)

De 5 bästa gratis WordPress teman 2020?

Neve

Om du letar efter ett modernt och snabbt WordPress tema, som också funkar med din favorit-page builder, är detta helt rätt gratis tema för dig! Detta WordPress tema är kompatibelt med page builder plugins såsom Site Origin, Elementor, Divi och Brizzy. Om vi tittar på designen hittar vi en mycket stilren sådan, det får dina texter att stå ut. Därför är detta tema det bästa för små-företagare, frilansare och agenturer som vill ha fler kunder. Du kan skräddarsy i princip allt utan programmerings-erfarenhet, bilder, typsnitt, färger och så vidare.

Talon

Talon är ett imponerande gratis WordPress tema. Ett av de bästa där ute skulle vi säga. När du kolla in Demot nedan märker du att header-bilden tar upp en majoritet av skärmen. Denna fungerar som en slideshow eller en statisk bild, det ger dig lite mer frihet när det kommer till design av hemsidan. Utöver det tillkommer en simpel meny som ligger över headern, vilket ger bra möjlighet till köp signaler. Både knapparna och ikonerna är överflödiga i Talon wordpress temat, vilket ger dig mer tid att designa istället för att leta efter de själv. Det finns också möjlighet till diagram och grafer för att visualisera data.

Zakra

Zakra WordPress temat är stilrent, modernt och högt responsivt som kan användas i en drös olika industrier. Om du planerar på att sälja saker via hemsidan, finns det alternativ för det också. Eller du kanske planerar att skapa en personlig blogg? Det funkar det också. Zakra är definitvt det mest flexibla gratis WordPress temat 2020.

Det finns massor av utrymme för dig att skriva om din affärsverksamhet. Temat har också integrering med Elementor vilket gör det betydligt lättare för dig att bygga hemsidan med en “drag-and-drop” funktion. En av de bästa sakerna när det kommer till temat är nog dess GDPR-funktioner. Man kan lätt skräddarsy hur denna ser ut. WordPress temat kommer byggt med ett flertal header-stilar och skräddarsy-funktioner på 7 widgetområden, layout och typsnitt.

Zakra temat är också optimerat för sökmotorer, vilket kommer hjälpa dig få organisk trafik utan att behöva marknadsföra dig.

SEO/Sökmotoroptimering med WordPress?

Vill du synas på Google och bygga hemsida med WordPress? Bra val! Det går hand i hand, eftersom Google älskar byggnaden av WordPress hemsidor. Eftersom du kommit så här långt har du antagligen redan läst vad WordPress är, och vilket tema man ska välja när man skapar hemsida.

Vi tänker här skriva en liten genomgång av vad du bör göra för att sökmotoroptimera din WordPress hemsida. Vi ger en bred överblick istället för att gå in på djupet med SEO i denna guide. Det ger dig en bra syn på vad du ska tänka på, och vad som behövs göras när det kommer till SEO på din WordPress hemsida.

Välj sökord till din hemsida

Detta är egentligen det största inom sökmotoroptimering, oavsett vilken webbtjänst du använder för att bygga din hemsida. Du behöver egentligen inte tänka på att skriva något väldigt specifikt eller nischat, du kan skriva brett. Men om din sida är ny, och mindre etablerad rekommenderar vi att du använder dig av så kallade “long tail keywords”. Det vill säga att du försöker optimera din sida till google-sökningen “bäst i test hacksåg” istället för bara “hacksåg”. På så sätt blir det lättare för dig att synas högt upp på Google, då det är mindre konkurrens på längre sökord. Börja med “mindre” sökord som inte får särskilt mycket sökningar per dag, och jobba dig uppåt.

Så… hur hittar du då dessa sökord? Det bästa sättet enligt oss är att använda dig av några av de många tjänster som erbjuder denna tjänst. Rekommenderade sådana från oss är:
SEMRush (Dyrt)
KWFinder (Billigt)

SEO WordPress Plugin

Det finns massor av plugins som kommer underlätta hela sökmotoroptimering-processen för dig som nybörjare. Plugins är enkelt förklarat hjälpmedel, verktyg som automatiserar vissa funktioner som annars skulle vara mycket mer komplicerade att utföra. Tänk dock på att ju fler plugins du installerar, desto långsammare laddar din hemsida, och det drar ner dina sökmotor-resultat. Sökmotorer värderar en snabb hemsida mycket högre än en långsam. Vi rekommenderar att du har max 15st plugins för att inte sabba din hemsida i sökmotorers ögon.

Våra rekommendationer för SEO WordPress plugins är Yoast SEO eller All-in-One SEO. Yoast är det vi rekommenderar främst eftersom det är det vi själva använder. Mycket mer användarvänligt och lättare att förstå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *