Så skapar du en passiv inkomst 2020

passiv-inkomst-och-bli-rik

Vad skulle du göra om du automatiskt fick in pengar på kontot varje månad? Utan att behöva lägga tid på det. I den här guiden visar vi dig hur du går till väga för att skapa en passiv inkomst, samt en rad länkar till fler idéer.

Passiv inkomst är något som pratas om väldigt mycket just nu, i alla fall när det gäller att tjäna pengar.

Vad är passiv inkomst?

En passiv inkomst är precis som det låter; en inkomst som kommer passivt. Det vill säga utan att du behöver lägga tid på den. I vanliga fall kommer inkomster från arbete och tid. Visserligen behövs det läggas ner både tid och arbete i en passiv inkomst, men det är bara för att starta den.

Detta låter kanske som en dröm, men det är faktiskt möjligt att åstadkomma den. Vi kommer i listan nedan visa hur du går till väga för att skrapa ihop din första miljon eller helt enkelt bara ha en passiv inkomst varje månad utan arbete.

Passiv inkomst innebär sparande

Som tidigare nämnt behövs arbete och tid för att starta en passiv inkomst. Det första steget är att ha ett start kapital, eller sparade pengar. Har du inte det än, så behöver du skaffa det. Vare sig det involverar ett heltidsjobb eller att tjäna pengar på nätet.

Om du inte vill investera pengarna på börsen rekommenderas att du sätter upp ett sparkonto med rörlig ränta. Alternativt ett fasträntekonto där du kan få ännu bättre sparränta eftersom att du binder pengarna en viss tidsperiod. Sparar du tillräckligt med pengar har du pengar att investera, eller göra vad du vill med. Ingen kan längre säga åt dig vad och vad du inte ska göra!

Efter att du sparat ihop en lite större summa pengar måste du bestämma dig för vad du ska göra med de för att skapa en passiv inkomst.

Passiv inkomst utan investering

Ett sätt att få in en passiv inkomst är att hyra ut ett rum. Kanske till och med mer än ett rum! Det förutsätter förstås att du bor själv och på en något större bo-yta.

Bor du i en storstad, eller en stad med mycket studenter, är detta en mycket bra och enkel passiv inkomst. Det gör dig inte ekonomiskt oberoende, men det ger dig nytt kapital varje månad. Kanske kan pengarna till och med täcka dina egna boendekostnader. Då bor du istället helt gratis och har mer pengar att investera i annat.

Passiva aktieutdelningar varje år

En utdelningsinvestering involverar att du investerar i ett stort företag med hög utdelning varje år. Det kan till exempel vara banker eller H&M. Investmentbolag, elbolag, och telekombolag brukar också ha bra utdelningsaktier.

Utdelningsaktier är aktier du köper precis som vanligt, men allt eftersom du håller på de, får du fler, gratis! Det skiljer mycket beroende på vilket bolag du väljer att investera i, men i de flesta fallen är detta ett enkelt sätt till en passiv inkomst. Välj inte bara bolag efter vilket som har högst utdelning, utan också vilket bolag du tror kommer prestera bäst det året.

Utdelningsaktier är bolag som är så pass stora att de inte längre behöver kapital för att utöka sin tillväxt. Därför väljer de att istället dela ut pengarna till aktieägarna.

Väljer du ett investmentbolag som Industrivärden eller Investor så krävs inte särskilt mycket kunskap om aktier. Investmentbolag är företag som köper andra bolag, och därför sprider du ut risken för förlust när du investerar i dessa. Det är som att ha en hel aktieportfölj i ett. Vi rekommenderar att du investerar i ett investmentbolag istället för till exempel en fond. Fonder involverar dyra fondavgifter och total uppbindelse av pengarna. Man brukar få ungefär 3-5% utdelning varje år, och har dessutom aktien i fråga gått upp blir det ännu mer pengar. Dessa extra aktier du får i slutet av året kan du välja att behålla eller sälja av och investera i andra bolag.

Om du ska handla eller över-huvud-taget investera i börsmarknaden är ett så kallat ISK-konto ett måste. Det gör att du istället för 30%, bara behöver betala omkring 1% varje år. Alla kan bli miljonärer på aktier, det är bara en fråga om tid och sparande.

Se det så här;
Om du vill ha 50 000 kronor i passiv inkomst efter skatt per månad behöver du 5% direktavkastning och 1 miljon kronor att investera.
Om du vill ha 150 000 kronor i passiv inkomst så behöver du ha 3 miljoner kronor investerat, och utdelningsaktier med 5% direktavkastning.

Det finns såklart bolag med mer än 5% direktavkastning, till och med uppmot 50% (!), men dessa ses oftast som mer riskfyllda.

Passiv inkomst från hyresfastigheter

För detta krävs såklart ett större kapital till att börja med, men har du följt de tidigare stegen kanske detta redan är en verklighet för dig. Att få in hyresintäkter varje månad finns bara i fantasin för de flesta.

Visst, hyresgäster kan vara krävande och kan ringa dygnet runt allt från att glödlampor slutar fungera till att det blivit stopp i avloppet. Du behöver också med jämna mellanrum underhålla husen/lägenheterna i fråga. På så sätt får du ut så mycket som möjligt varje månad. Om du själv har byggerfarenhet, eller är händig nog ska du nog kunna lösa alla problem själv, och på så sätt blir det inga arbetsavgifter.

Även i detta sätt till en passiv inkomst är det en “ränta-på-ränta” effekt. När du uppehållt din första fastighet ett tag, är det dags att investera vinsten i en ny. Fortsätt så tills du känner dig nöjd med din månadsinkomst (om det ens går att bli det).

Innan du börjar med detta är det dock viktigt att lära sig en hel del om fastighetsjuridik. Du har mängder av skyldigheter som fastighetsägare.

För att lyckas leva på passiva inkomster från hyresfastigheter behövs ungefär 20 lägenheter.

Passiv inkomst med affiliate marketing

Om du har en hobby eller fritidsintresse som du verkligen brinner rekommenderar vi att du startar en blogg eller affiliate-sida. Där skriver du massvis av artiklar som handlar om ditt ämne. I dessa artiklar hänvisar du till bra produkter och tjänster och får på så sätt pengar.

Varje gång du vägleder någon att klicka in på en länk på din hemsida, och personen i fråga köper produkten eller tjänsten, får du en provision. Det kan vara allt från 20kr till 2000kr bara på ett sälj!

När du väl börjat få trafik till din hemsida kan du registrera ett Google AdSense konto och sätta in annonser på din hemsida. På så sätt får du också pengar varje gång någon bara klickar in på din hemsida, de behöver inte ens köpa något via dina länkar!

När du byggt upp organisk trafik med hjälp av dina artiklar så är det en passiv årekommande intäkt. Ibland kan du behöva uppdatera din hemsida för att få den att synas på sökmotorer, men detta är ytterst sällan.

Läs mer om att börja blogga
Läs mer om affiliate marketing

Äga ett stort företag och få passiv inkomst

Att starta och bygga upp ett företag från grunden tar tid, energi och oftast mycket stora pengar. Men för de som lyckas kan det ny-startade företaget snart växa sig stort nog att bli en passiv inkomst med hög lön och höga utdelningar.

När företaget blivit tillräckligt stort kan ägaren anställa en VD och egentligen inte sköta någonting själv längre. Istället för enbart de anställda sköta allt arbete. Då kan du som ägare luta dig tillbaka och njuta av ett liv som ekonomiskt oberoende.

Börja tidigt, och fortsätt investera

Det är aldrig för sent att börja spara och investera för att bygga upp en passiv inkomst. När du är ung tänker du inte så mycket på att stoppa undan pengar och investera. Du är ivrig och tänker på din framtida karriär.

För de flesta blir dock jobbet en besvikelse, eftersom att du inte får någon som helst frihet alls. Tänk om du fick välja precis vilket jobb du vill, och om du inte får det jobbet? Skitsamma, du har ju ändå en passiv inkomst du kan leva gott på livet ut.

Agera nu, börja spara och investera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *