Lista på alla olika sökmotorer

Nästan alla nuförtiden tänker endast på Google när de tänker på ordet “sökmotorer”. Men det finns faktiskt flera tusen alternativa sökmotorer. I denna artikel nämner vi de som vi gillar mest.

Vad är en sökmotor?

En sökmotors huvudsakliga uppgift är egentligen två saker; att indexera hemsidor på internet, samt att presentera de mest relevanta resultaten baserat på sökfrågan.

Indexeringen innebär kortfattat att hemsidan i fråga blir genomsökt av sökmotorns robotar för att se om de tycker om den eller inte. Det finns vissa saker som sökmotorer gillar och värderar därför hemsidor som innehåller dessa saker över andra som inte gör det.

Det är på så sätt sökmotorer avgör vilka hemsidor de ska presentera för att få de bästa resultaten.

Lista på sökmotorer?

Dessa är de sex alternativa sökmotorer till Google som vi på SuperPlus rekommenderar starkt:

  • DuckDuckGo – Värderar anonymitet och integritet
  • Baidu – Kinas största
  • AltaVista – Gammal och inte längre existerande, internethistoria!
  • Ask – Fokuserar på att besvara frågor, inte nyckelord
  • Ecosia – All vinst går till att plantera träd
  • Yandex – Rysslands största sökmotor
  • Dogpile – Reklamfritt!

DuckDuckGo

DuckDuckGo är en amerikansk sökmotor som är väldigt nykommen till marknaden. Den har dock gjort stora framsteg och har definitivt ett unikt sätt att jobba.

Det som gör den unik är deras slogan “The search engine that doesn’t track you.” Till skillnad från nästan alla andra sökmotorer idag, så fokuserar den inte på att samla in och lagra information om sina användare. DuckDuckGo prioriterar integritet och anonymitet för sina användare.

De uppvisar ett stort steg framåt för internetövervakningen som sker i stor utsträckning idag. Tycker inte du det är läskigt att din information lagras och skickas/säljs till andra av Google och liknande företag?


Baidu

Denna sökmotor skiljer sig också lite från resterande företag. Det är ett kinesiskt IT-företag som gör mer än bara sökmotorn. Däremot är de mest kända för just deras sökmotor, som endast legat uppe på nätet i 20 år! Idag har de över 800 miljoner människor tjänsten välrden över, och det gör den till världens fjärde största sökmotor.

Företaget är också känt för den relaterade internetencyklopedi med samma namn.

Efter deras grundelse år 2000 dröjde det bara 7 år tills de blev det första kinesiska företaget genom tiderna på NASDAQ-100-indexet.

Söktjänsten är rankad att vara den fjärde mest besökta webbplatsen över hela Internet.


AltaVista

AltaVista kanske inte längre existerar, men det gör den inte mindre relevant enligt oss! Den byggdes under internets tidigare dagar och lanserades i December 1995. Till en början blev sökmotorn en succé och blev snabbt den populäraste på marknaden.

När Google sedan lanserade sin söktjänst 1998 tappade AltaVista sin följarskara. Man fortsatte dock driva tjänsten hela vägen fram till 2013, men det blev slutet för AltaVista.


Ask

Ask var ytterliggare en tidig tjänst på nätet. Söktjänsten lanserades först år 1996 (året efter AltaVista). Under deras lansering gick dock tjänsten under ett annat namn – Ask Jeeves. År 2005 bytte det namn till dagens, Ask.com

Till skillnad från andra sökmotorer så ställer man frågor direkt till sökmotorn istället för att använda sig av nyckelord. “What is the largest building in the world”, istället för “largest+building+world”.


Ecosia

Vår personliga alternativa favorit! I dagens samhälle slutar inte miljöfrågor och diskussioner växa. Befolkningen i nästan alla världens länder blir mer och mer miljömedvetna och börjar ta på sig ett ansvar för att hjälpa till att rädda Jorden. Därför skapades Ecosia, en Co2-neutral sökmotor.

Deras lansering 2009 blev på sätt och vis en succé, och den fokuserar just på miljöfrågor. Inte i den formen att den bara visa resultat gällande miljön, utan att man använder intäkterna från sökmotorn till att plantera träd. Än så länge har sökningarna på sidan resulterat i över 67 miljoner planterade träd!


Yandex

Yandex är ett företag som opererar världen över med ett flertal internetrelaterade tjänster och produkter. En av dessa är den största ryska sökmotorn, Yandex.ru

Företaget har växt sig till att bli Rysslands största IT-bolag och söktjänsten är nu landets fjärde mest populära webbplats. Även fast allt är skrivet på ryska så är det ändå världens femte största sökmotor!

Dogpile

Dogpile är också ett unikt koncept om man jämför med jättarna som Google och Bing. De har visserligen ett fult och utdaterat interface, men låt inte det avskräcka dig!

Söktjänsten skiljer sig från resten för att de inte själva har någon databas med resultat. De har en algoritm som tar resultat från andra söktjänster som Google, Yandex och Bing, men utan reklam!

Ett annat företag som tagit ett steg i rätt riktning gällande sökmotorer. Vi tycker absolut inte att reklam hör hemma på sökmotorer. Det manipulerar algoritmens resultat och gör hela idén med sökmotorer irrelevant. Den som betalar högst summa kommer högst upp och ansés automatiskt vara mest relevant…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *