Bästa sättet att investera pengar 2020?

investera-battre-och-spara-pengar

*Artikeln innehåller affiliate-länkar till eToro.com

Sparar du pengar men du vet inte vad du ska göra av de? Vill du också se dessa pengar växa? Läs denna guide och lär dig allt du behöver veta för att investera pengar.

Det lättaste sättet att se dina pengar växa med 5-6% per år, utan tidigare investeringserfarenheter är avkastningsaktier. I den här artikeln lär vi dig om flera sätt att investera – hur funkar det?

Hur vet man att en investering är rätt?

Man ska aldrig investera i något man inte vet 99% om. En investering sker med noggrann planering och research. Det finns ingen som kan säga hur exakt man vet att en investering är rätt egentligen, den som gör det, ljuger.
Det viktigaste enligt oss är helt klart kunskap och erfarenhet av investeringar. När du väl har erfarenhet av att få dina pengar att växa med investeringar, kan du till exempel ta lån för att investera.

Det finns tusentals sätt att försöka avgöra om en aktie-investering är bra. Vårt rekommenderade sätt är att följa så kallade “MACD” signaler. Om du ska ta kortare positioner är det bättre att använda sig av andra analys-sätt.

Aktier är självklart inte det enda man kan investera i, även fast de flesta tänker så. Du kan investera i precis allt! Samlarobjekt, hemsidor, webbutiker är bra rekommendationer. Du kan köpa hemsidor som redan är hyfsat etablerade och försöka få de att växa. Detta kan vara webbutiker eller en vanlig hemsida i en specifik niche. Då krävs såklart att du har lite erfarenhet av just det du ska köpa in dig i, men det är detsamma med aktier.

Hur vet man då att en investering är rätt?
Man tittar på tidigare statistik och hur investeringen har gått upp och ner över de senaste åren. Samtidigt måste man också se att investeringen har växt över en längre tid, det är inte bra om den studsar upp och ner hela tiden. Precis som du ser på bilden nedan.

Hur blir man rik på att investera pengar?

Det handlar om att alltid leta efter nya investeringar. Har du fått 100% avkastning på din investering från förra månaden? Mycket bra! Men nu är det dags att leta nya investeringar igen. Du kan aldrig känna dig säker när det gäller investeringar, och det är bättre att ha 30+ aktier/investeringar i din portfölj än endast en handfull. På så sätt sprider du ut ditt kapital och riskerar inte lika mycket i varje investering/aktie.

Tid är också en viktig del i hur man blir rik på investeringar. Ränta-på-ränta effekten appliceras på alla typer av investeringar. Framförallt när det gäller aktier. Det innebär att du behåller vinsten i investeringen och därför höjs alltså ditt kapital varje gång du ser vinst.

Hur hittar man en bra investering eller aktie?

Hur man hittar en bra investering eller aktie är bland det svåraste av hela investeringsprocessen. Det gäller att hitta en investering som både anses vara bra, med så låg risk som möjligt, och till ett bra pris. Det största felet folk gör i detta steget är att de köper in direkt. När de hittat en bra investering, så slår de till direkt, och köper med hela kapitalet i fråga. Det är helt fel sätt att gå till väga. Istället, dela upp kapitalet i två eller tre delar och köp in lite i taget.

Det kommer nästan alltid komma en dag då priset är bättre än vad du någonsin trott. Då är det bra att ha en del av kapitalet kvar för att kunna sänka ditt medelpris. Ju billigare du köper – ju mer vinst – såklart!

En annan sak att tänka på är att tänka på risken. Du ska alltid försöka utvärdera hur mycket risk det ligger i en investering. Om vi tar aktier som ett exempel, och företaget i fråga precis tagit ett lån på 10 miljoner. De ska betala tillbaka detta lån samma år. Då anses det som en ganska stor risk, om företaget inte lyckas betala av lånet kan det betyda extrema nergångar. Men om de lyckas, kan det istället betyda extrema uppgångar!

Om investeringen har hög risk, innebär det också att det kan ge hög avkastning. Därför kan riskfyllda investeringar också anses som bra investeringar. Men då måste man matcha hur mycket man investerar med den höga risken.

Investera i flera saker samtidigt

Att investera i flera saker samtidigt är helt klart en självklarhet. Men det är många nya investerare som gör fel när det kommer till just detta. Det är givetvis möjligt att ha tur och tjäna stora summor pengar genom att investera hela sitt kapital i samma sak, men risken att investeringens utveckling går negativt är då större än om du har diversifierat dig. Denna “all-in” metod ser vi därför detsamma på som gambling. För att det finns en stor risk att man förlorar mycket kapital. Ett bra exempel på en stor förlust i en aktie är Volkswagen år 2015. Då sjönk aktiepriset med tiotals procent efter att det släpps uppgifter om att Volkswagen ska ha fuskat med sina siffror.

Investera endast pengar du har råd att förlora

Man ska aldrig investera pengar som man inte har råd att förlora. Det är något man ska bära med sig genom hela livet. Oavsett hur lovande en investering kan verka, så ska du alltid tänka det värsta istället för det bästa. En investering är trots allt alltid riskfylld, oavsett hur mycket research man gjort.

Om vi säger att ett företag sköter all sin produktion i Asien. I Asien sker ofta naturkatastrofer, oftast i form av jordbävningar. Låt oss tänka att företagets största fabrik blir drabbad av en jordbävning och hela fabriken blir helt oanvändbar. Man kan tänka sig att företagets försäkringsbolag täcker skadorna. Även om så är fallet kan det ta flera år innan företaget kan påbörja produktion till samma grad igen. I detta fall kan ingen påverka hur företagets verksamhet fungerar!

Detta är såklart bara ett exempel och sker inte särskilt ofta i praktiken. Men det händer liknande saker gång på gång, i alla företag! Därför är det alltid viktigt att ha riskfaktorn i bakhuvudet varje gång du väljer att investera pengar.

En annan sak att tänka på är att det finns många framgångsrika investerare som blivit mångmiljonärer på enbart investeringar. Men det finns ännu fler som istället har förlorat pengar på det! Låt inte detta avskräcka dig dock, om du gjort dåliga affärer går inte världen under för det, fortsätt kämpa.

Prova-på-investeringar

Om du är total nybörjare kan det vara svårt att komma igång. Kanske är du rädd för att förlora dina pengar, eller du kanske inte har så mycket pengar att investera?

När man bestämt sig för att försöka investera sina pengar i börsen, är det bra att börja med ett så kallat “prova-på-konto”. Det leker man runt och köper med låtsaspengar. Alla priser och så vidare är på riktigt, bara att man inte köper för riktiga pengar. Det är ett enkelt sätt att lära sig hur börsen fungerar, men det är också viktigt att man faktiskt tar det på allvar. Att man låtsas att det är riktiga pengar, för att sedan använda metoderna man lärt sig i praktiken och tjäna riktiga pengar på det.

För att öppna ett sådant konto rekommenderar vi eToro, då inga svenska aktiemäklare erbjuder den tjänsten.

Olika strategier för att investera i aktier

Om man tänker investera i aktier finns det hundratusentals olika strategier att välja bland. Om du ser dina investeringar långsiktigt, oftast flera år i samma position, bör du välja 5-10 etablerade företag. Helst företag du både ser eventuell tillväxt i och som erbjuder utdelning. På så sätt utökar du din aktieportfölj för varje år som går. Om du istället vill göra mer riskfyllda affärer, och eventuellt också tjäna mer pengar, ska du satsa på aktier med hög volatilitet. Detta innebär att aktien studsar upp och ner mycket, och du kan därför göra snabba trades istället för en långsiktig investering.

För dig som ny investerare på börsmarknaden rekommenderar vi därför det första alternativet. Att investera i väletablerade bolag inom branscher som kommer existera för alltid är mycket säkrare som investeringar. På så sätt kan man förhoppningsvis se sina pengar växa stabilt år efter år.

I hopp om att tjäna snabba pengar på aktier köper och säljer många aktier dagligen. Det är bra i vissa fall, om företaget till exempel har en årsredovisning att visa upp, en ny produkt att lansera, eller ska släppa ett pressmeddelande. Då siktar du på att köpa in dig så tidigt som möjligt (efter det att nyheterna om att de ska släppa infon kommer ut), och säljer sedan när informationen kommit ut.

En annan typ av aktier som många väljer att investera i är aktier som är värda väldigt lite. Företag som väldigt nyligen blivit börsnoterade. Här krävs det lite extra research, men kan ge extremt bra avkastning. Procentuellt är det mer vinst i en aktie som går från 0.1kr/st till 0.2kr/st än en aktie som går från 14kr/st till 15kr/st. Även fast det kan kännas som att det andra alternativet är det bättre. Självklart är denna typ av investering mycket riskfylld eftersom att små företag har mycket större chans att gå i konkurs än ett mer etablerat företag. Alltså kan din investering mycket enklare gå till 0kr än om du väljer att investera i ett större företag. Vi rekommenderar därför att du investerar en liten summa pengar i varje litet företag du ser potential i, och har istället väldigt många aktier i din portfölj.

Ha en plan!

Nej, det är inte bara Arga Snickarens programledare som säger att man måste ha en plan. Det lönar sig att ha en klar plan på hur man vill investera sin pengar. Det gäller också att alltid hålla sig till sin plan, även om investeringen går dåligt. Om du inte sålt i förlust har du inte heller förlorat pengar. Du måste ändå tänka om det verkligen är värt att behålla din investering, det beror helt på vilket sammanhäng det gäller.

För nybörjare eller folk som inte vill ta stora risker rekommenderar vi att man diversifierar sina investeringar. Då minimerar man risken för att tappa stora delar av sitt kapital på direkten.

Lycka till med ditt investerande nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *