Affiliate marketing Sverige – Allt du behöver veta!

affiliate-marketing-marknadsforing-sverige
*Artikeln innehåller affiliate-länkar till TradeDoubler.com, Maxbounty.com och Adrecord.com

Du vill alltså lära dig om affiliate marketing i Sverige? Absolut kan du använda dig av internaionella affiliate marketing företag, men om du nu vill marknadsföra på svenska, till svenskar, hur går du då till väga? I denna guide besvarar vi allt du funderar över och går igenom vilka affiliate nätverk vi rekommenderar.

Vad är affiliate marketing?

Så vad är egentligen affiliate marketing eller affiliate marknadsföring? Det är ganska enkelt, du marknadsför produkter eller tjänster från företag på dina plattformar (blogg, instagram, facebook etc), i retur får du provision på alla sälj som kommer från dina plattformar. På så sätt behöver du inte skapa och sälja produkter eller tjänster på egen hand, utan behöver bara sköta marknadsföringen.

Dina potentiella köpare behöver inte trycka på din länk och köpa något direkt. De flesta “affiliate företag” idag erbjuder “spårning”. Det vill säga, om någon trycker på din länk och går in på hemsidan sedan stänger ner den. Sedan kommer samma person tillbaka till den tre dagar senare och köper något (utan att trycka på din länk), då får du din provision ändå.

Du genererar alltså först och främst affiliate länkar till de produkter eller tjänster som du vill marknadsföra (via ditt affiliate nätverk). Sedan skriver du på din plattform om produkten och slutligen placerar denna affiliate länk i inlägget/artikeln. Efter det är det bara att vänta på att trafiken börjar flöda!

Hur mycket tjänar man på affiliate marketing?

Hur mycket kan man alltså tjäna på affiliate marketing? Det beror helt på hur stor din plattform är. Har du 10.000 aktiva följare som ser dina inlägg och artiklar? Det är 10.000 personer som kanske är ute efter just den produkten som du nu marknadsför! Så klart måste du därför välja en produkt som passar din publik.

För att besvara frågan mer konkret; en hemsida med ungefär 4000 unika visningar per månad tjänar ungefär 6000-10.000kr/månad. Tänk också på att om du får passiv trafik från till exempel Google kan detta vara en helt passiv inkomst efter att du skrivit artiklarna/inläggen.

Bästa affiliate marketing nätverk?

Nu har du läst till den slutliga delen, vilket är våra rekommendationer till vilka affiliate marketing nätverk man ska använda sig av. Detta är vår lista på de affiliate nätverk som gett oss de bästa resultaten.

maxbounty-logotradedoubler-logo
Adrecord.comMaxBounty.comTradeDoubler.com
+ Vår favorit!
+ Bra översikt
+ Brett sortiment

– Inga internationella sidor
+ Bredast sortiment
+ Internationellt
+ Bäst utbetalningar

– Inga svenska sidor
– Svårare att bli accepterad
+ Hyfsat brett sortiment
– Dåligt interface
– Bättre förr

Adrecord

Detta är vår starkaste rekommendation när det kommer till affiliate marketing i Sverige. De har väldigt bred variation av produkter och tjänster du kan marknadsföra. I skrivande stund har Adrecord 244 aktiva affiliate program. De har väldigt stora svenska företag såsom Avanza, Citygross, Partykungen, Webhallen och många fler. De erbjuder också många olika bilder du kan använda dig av i din marknadsföring.

Tekniken som spårar dina länkklick är med hjälp av EPI. Där bestämmer du namn på dina länkar och kan sedan se i rapporten vilka som konverterade bäst. Det ger dig möjligheten att testa vilka produkter som fungerar bäst för just din publik.

Det som är extra bra med Adrecord är definitivt alternativet att använda så kallade clean links. Det betyder att du installerar en rad kod på din hemsida för att sedan lättare länka till saker. Detta underlättar för dig och kan hjälpa dig hålla koll på länkarna. Istället för att ha en 100+ tecken lång länk, kan du istället länka direkt till produkten i fråga med den vanliga länken och klicken spåras ändå.

Du får en även bra översikt hur det gått för din marknadsföring när du loggat in. Hur många som klickat på dina länkar och hur mycket du ska få utbetalt. Du får också se statistik på hur din fösäljning har fördelat sig varje månad, om det gått upp eller ner sedan sist. Statistiken uppdateras i realtid så du märker fort om du lagt upp fel länk.

Adrecord har också ett av de bästa betalande affiliate nätverken i Sverige. Det kombinerat med dess breda sortiment av affiliate program gör det till vad vi skulle säga Sveriges bästa affiliate nätverk.

Maxbounty

Maxbounty är ett internationellt affiliate nätverk som också erbjuder en bred variation av företag att marknadsföra. Här finns det ännu mer att välja på! En hel del har till och med svenska alternativ om du tänker marknadsföra det till en svensk publik.

Maxbounty står ut lite från andra affiliate nätverk, specifikt de svenska eftersom de har flera utbetalningsmodeller. De erbjuder både CPC och CPM för utbetalningar. Detta betyder att du kan få betalt per klick eller exponeringar av din länk. Det är inte så jätte många företag som erbjuder denna typ av betalningsmodell, men det finns en handfull. Kanske något att tänka på om du har en liten säljkanal. Det kan då vara mer lukrativt att få betalt per klick.

Det som får oss att verkligen älska Maxbounty är teamet bakom affiliate nätverket. Är det något du undrar över ligger ett svar på ditt mejl under 24 timmar bort. De har också mycket guider som hjälper dig komma igång med din marknadsföring och tjäna mer pengar.

Deras utbetalningar sker på ett mycket smidigt sätt, och det går snabbt. Du har också här tillgång till en mycket bra översikt över hur det gått för dig. Hur många som klickat på länkarna, hur många som har köpt, och självklart hur mycket du ska få utbetalt.

Det ända vi egentligen kan klaga på är deras jobbiga registreringsprocess. Det tar ofta lite längre tid på sig och har en ganska strikt policy mot affiliates utan egen hemsida. Däremot kan man se denna rekryteringsprocess som något bra också! De vill endast ha att göra med seriösa affiliates, och så ska det förbli.

Detta affiliate nätverk är perfekt för dig som skriver eller annonserar på engelska och vill ha brett utbud när det kommer till din marknadsföring. Överlag ett av de mest pålitliga affiliate nätverk som finns där ute idag.

TradeDoubler

TradeDoubler är också ett svenskt affiliate nätverk som har ett mycket bra rykte. De har varit aktiva sedan 1999 och är därför det äldsta affiliate nätverket på listan. Det är ett av de kändaste affiliate nätverk i Sverige fortfarande men vi tycker att det gått ner sig på senare år.

Vad som får TradeDoubler att fortfarande vara ett aktuellt affiliate nätverk för oss i Sverige idag är att de har ett europeiskt fokus. Absolut, de har mycket amerikanska företag också, men de har fortfarande ett fokus på europa.

En annan bra sak med TradeDoubler är att de har väldigt stora företag under sina vingar. Till exempel Philips, ING, The Body Shop, HP, med flera.

Något som får TradeDoubler att stå ut från de andra affiliate nätverk där ute är att de har olika betalningsmodeller. Du kanske är van vid att du får betalt för varje sälj, men så är inte fallet med TradeDoubler. Visst, de allra flesta företag som TradeDoubler har under sina vingar baserar sina utbetalningar på det sättet, men det finns också andra sätt. Till exempel kan du få betalt per klick eller “impressions”. Tyvärr finns det inte särskilt många företag som pysslar med denna sorts utbetalningsmodell, men det är definitivt något som får TradeDoubler att stå ut.

Tyvärr måste du ha en ganska stor hemsida för att få komma med i detta affiliate nätverk. Du måste ha minst 500 besökare per månad, och de har en hård rekryteringsprocess. Det kan ta en hel vecka för de att ens titta igenom din hemsida.

Deras “terms and conditions” är ganska förvirrande. På hemsidan skriver de till exempel att affiliates får marknadsföra affiliate länkar på sociala medier. Samtidigt står det i deras avtal att man inte får marknadsföra länkar på hemsidor som man inte själv äger, vilket betyder att man egentligen inte får marknadsföra via sociala medier (?)

De hade tidigare ett mycket brett utbud av företag att marknadsföra, var mycket användarvänligt och gav bra betalt. Men på senare år har de inte riktigt hängt med utvecklingen. Plattformen är numera istället svåranvänd och har mindre intressanta företag under sina vingar.

Tips för att tjäna pengar med affiliate marketing program?

1. Välj rätt affiliateprodukter

Med detta menar vi på att du ska välja produkter som passar just din publik. Det är väldigt svårt att sälja ett datorprogram till någon som gillar att campa till exempel. Däremot kan du alltid testa att erbjuda din publik en bred produkt som alla skulle kunna använda. Till exempel en laddare till mobilen.

2. Använd affiliateprogram med bra ersättning

Det finns tusentals affiliate nätverk där ute, då måste du hitta det som passar dig bäst. Du vill ju självklart ha så bra ersättning som möjligt för din marknadsföring? Ovan hittar du en lista på våra varmaste rekommendationer när det kommer till affiliate marketing i Sverige.

3. Ha ett syfte med din marknadsföring

När du marknadsför dina affiliate länkar måste du tänka på vad slutmålet är. Får du betalt när någon köper en vara? Registrerar sig för nyhetsbrevet? Hitta vad exakt du behöver marknadsföra för att få din betalning. Sedan planerar du hur du ska göra för att få folk att klicka in på länken. Kanske ska du ha en bild? Kanske ska du ha en video som förklarar produkten?

4. Ge din publik värdefull information

Söker din publik en produkt som denna? Då kan det vara bra att förklara varför just denna produkt är bättre än konkurrensen. Du kan till exempel jämföra produkten med andra, liknande produkter, eller skriva en produktrecension.

5. Tänk långsiktigt

Får du bara in 30kr i månaden på din affiliate marketing just nu? Bra! Du har iallafall kommit någonstans. Du får alltid tänka på att nästan all tillväxt du ser på dina plattformar är exponentiell. Om du nu “bara” har 1000 följare på Instagram får du tänka på att du kommer ha betydligt mer om bara några månader. Ju fler följare du har, ju snabbare växer du. Samma gäller när det kommer till din hemsida eller blogg. Ju fler läsare du har just nu, ju snabbare går det att växa det antalet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *