5 Tips till dig som vill börja blogga

Kanske till och med tjäna pengar på din blogg?

*Artikeln innehåller affiliate-länkar till KWFinder.com, WordPress.com och AdRecord.com

1. Lägg upp din blogg

Det finns två vägar att lägga upp din blogg på nätet.

Antingen väljer du att använda dig av ett eget webbhotell. Då äger du ditt domän-namn, har full kontroll över materialet och kan när som helst flytta över hela bloggen till ett annat webbhotell om så önskas. Det kostar även pengar att driva den. Inga stora summor såklart, men räkna med cirka 100kr/månad för hotellet, samt 100kr/år för domänen. Du måste också se över några grundläggande guider på hur man sätter upp till exempel WordPress till bloggen.

I detta fall behöver du också oroa dig över säkerheten. Om något skulle hända med din hemsida, eller om du gör något fel kan alltihop sabbas. Om du inte har grundläggande teknisk kunskap tidigare, är detta alternativ inte rekommenderat.


Det andra alternativet är att använda sig av en gratis plattform. Det finns såklart både bra och dåliga saker med det också, till exempel, att det är just, gratis. Det är också enkelt att komma igång och du kan i princip börja blogga direkt efter registreringen. Däremot känns din blogg oseriös om den inte har ett eget domännamn.

Använder du dig av gratis-alternativet begränsas också utrymmet och hur mycket du kan skriva. Du kan ofta inte byta utseéndet på bloggen, och har inte heller full kontroll över innehållet. Det vill säga kan du inte flytta över det någon annanstans om du så vill, det är låst till just den plattformen.

Det vi rekommenderar är en typ av mix mellan de två. Du behöver ingen teknisk kunskap för att lägga upp själva hemsidan. Det du dock behöver är en liten summa pengar varje månad, men WordPress står för resten! Det är mycket enkelt att komma igång, och även att koppla din egen domän till det.

Det ger förutsättningar till enkel redigering av utseénde på bloggen. Låter detta som alternativet för dig rekommenderas WordPress plattform högst, ett av världens största bloggnätverk!


2. Optimera för sökmotorer

Kanske det viktigaste av allt när du skriver blogginlägg. Fram för allt när du vill tjäna pengar på bloggen! Det vill vi nog alla i slutet av dagen, därför ska du ta för vana att alltid katigorisera och “tagga” dina inlägg allt efter du skrivit de. Du bör också endast ha ett få tal kategorier 10-15 stycken. När det kommer till taggarna så sikta in dig på en handfull fraser och nyckelord som passar in på just det inlägget.

Använd också nyckelord som du tror folk söker efter i rubriker och strö ut dessa genom hela texten. Orden måste självklart också passa in på din text.

För att sluta gissa på vad folk söker på, kan du istället använda dig av verktyg som KwFinder. Det hjälper dig hitta de sökord med högst sökvolym i just din nische. Ett medlemsskap där är något vi starkt rekommenderar om du vill tjäna pengar på din blogg, eller kanske till och med ha det som heltidsjobb!


3. Nischad Blogg

När du skapar en blogg är det viktigt att fokusera på ett specifikt ämne du vill blogga om. Kanske till och med skapa en kort slogan så att potentiella läsare vet exakt vad för typer av texter de kan förvänta sig.

Vi rekommenderar att du skriver om en nische istället för om dig själv. På så sätt är det betydligt enklare att växa din följarskara. Personliga bloggar kan också bli populära och tjäna miljoner, absolut, men det tar mycket längre tid att bygga upp.

Välj helst ett ämne som du brinner för, inte vad du tror kommer få flest läsare. Även om det var så att du fick fler följare inom en annan nische så kan vi lova dig att du ändå inte kommer ha orken att fortsätta. Du bestämmer själv hur ofta och vad du ska skriva om, så just därför väljer du ju tider och ämnen just du tycker är kul.

Helst ska du också välja en “smalare” nische. På så sätt är det enklare att stå ut i jämförelse mot liknande bloggar. Det vi menar är till exempel att du väljer gatufotografering istället för bara fotografering överlag.


4. Kvalité över kvantitet

Denna kanske kommer som en självklarhet för vissa, men det tål att upprepas. Istället för att tänka att du måste blogga varje dag, tänk istället att du vill lägga upp kvalitéts inlägg mer sällan. På så sätt blir det lättare att bygga upp återkommande läsare.

Om någon kommer in på din blogg av en slump, eller kanske för att de sökt efter just det du ska besvara i ditt inlägg, så måste du presentera kvalitét. Har den låg kvalité så kommer läsaren lämna snabbt och absolut inte läsa andra blogginlägg. Om texterna däremot är av hög kvalité kommer läsaren med större sannolikhet fortsätta klicka vidare till dina andra inlägg, och kanske till och med bli en lojal följare!


5. Tjäna pengar på blogg

Det här kanske du inte ens tänkt på än, men det är något du måste tänka på förr eller senare. Det är väl kul, eller?

Att kunna tjäna pengar på sin blogg är något de flesta bara kan drömma om. Men om du följt den här guiden steg för steg och fortsätter blogga oavsett hur svårt det än kan vara, så lovar vi att du kommer se vinst. Haka inte upp dig på statistiken i början, och skriv istället för att det är roligt och ett kreativt utlopp.

Att tjäna pengar på blogg kan gå till på flera sätt, och vi ska gå över de tre vanligaste i denna artikel.

Affiliate Marketing – Detta är det som vi absolut tycker att man kan tjäna enkla och snabba pengar med hjälp av. Det involverar först och främst att du har tjänster eller produkter du tror att dina läsare är villiga att köpa.

När du väl hittat dessa produkter eller tjänster så söker du efter ett “Affiliate Program” som involverar de produkterna. Exempel:

Du driver en blogg om träning, därför är dina läsare intresserade av ämnet och därför också träningsprodukter. Dessa träningsprodukter finns på Cdon. Då googlar du “Cdon.com affiliate program”, i detta fall har de det, perfekt! Registrera dig och börja skriva om deras produkter i olika blogginlägg. Varje gång någon av dina läsare klickar på länkarna och köper varor från Cdon kommer du få upp till 15% av totala säljet. Köper dina läsare alltså varor för 1000kr så får du upp till 150kr, fantastiskt, eller hur?

Vårt tips till dig som vill börja med affiliate marketing är AdRecord. Där finns tusentals affiliate länkar och pengar att tjänas.

Läs mer om Affiliate Marketing här

Annonser – Det driver en passiv inkomst från din blogg och gör det enkelt att tjäna pengar på bloggen. Väldigt enkelt är det också att lägga in annonserna, fram-för-allt om du använder dig av de kändaste plattformerna såsom Google AdSense.

Samarbeten – Det här är något som du behöver en stor blogg för att använda dig av. Enkelt förklarat är det samarbeten med företag som skickar dig produkter som du sedan visar upp på din blogg i utbyte mot föreslagen summa pengar.

Andra sätt att tjäna pengar på nätet och jobba hemifrån

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *